Permafrost påverkar trähuset

Mätningar visar att huset på Snow Hill lutar på grund av tinande permafrost. Foto: Gunnar Almevik

Forskarna arbetade vid Snow Hill 11 till 24 januari. Vinterstationen på Snow Hill Island, som argentinarna kallar Casa Suecia (Sverigehuset) de Cerro Nevado, är det viktigaste kvarvarande elementet från Nordenskjöld-expeditionen som pågick 1901 till 1903.

CHAQ 2020-teamet har genomfört laserskanning och drönarbaserad fotogrammetri. Ett syfte med dokumentationen är att kunna erbjuda en virtuell upplevelse till en bredare publik. 5 000 högupplösta bilder har tagits, främst av byggnaden och den närmste omgivningen.

En stor del av tiden har ägnats åt traditionell manuell mätning och ritningar. Det är en metod som tar tid, men som fungerar väl i en extrem fältsituation med begränsad datakraft och elförsörjning. Dessutom kan sol, vind, snö och regn kan påverka den digitala tekniken.

Mätningarna visar bland annat att huset lutar på grund av tinande permafrost, vilket påverkar dess konstruktion. Genom att studera byggnadens skick kan risker identifieras och rekommendationer för möjliga skyddsåtgärder presenteras.

Läs mer i blogginlägget på Melting History:
Como El Musguito En La Piedra (Like Moss On A Stone) – av Gunnar Almevik