Nordenskjölds hus laserscannas

Laserscannern är uppställd inne i huset på Snow Hill. Foto: Jonathan Westin

En stor del av expeditionsutrustningen består av teknik. Hela 24 kameraförsedda enheter har tagits med till Antarktis. Forskarna vill vara säkra på att få med sig all data som de kan behöva.

För att kunna avbilda huset på Snow Hill i 3D, både utvändigt och invändigt, har två olika tekniker och teknologier använts: Structure-from-Motion och laserscanning. Den modell av laserscanner som forskarna arbetar med har tidigare använts för att avbilda Rom och dess katakomber.

Att genomföra laserscanning i fält kräver noggranna förberedelser och planering, eftersom ett rum kan kräva flera separata scanningar för att skapa en heltäckande bild. Därför är det viktigt att ta reda på var utrustningen ska placeras så att den kan fånga så mycket information som möjligt på så få scanningar som möjligt. Varje scanning tar kraft från batteriet, och möjligheterna att ladda dem i fält är begränsade.

Den digitala dokumentation som nu skapats ger forskare möjlighet att besöka stationen om och om igen för en lång tid framöver. Scanningen har genererat så pass högupplöst data att den kan besvara frågor om allt ifrån djupet på hammarslagen runt individuella spikar till grovheten på järnspisens yta.

Läs blogginlägget på Melting History:
Scanning The Winter Station – av Jonathan Westin