Expeditionens första dagar

CHAQ 2020 lämnade Buenos Aires militära flygplats 10 januari i ett Herkulesplan. Fem timmar senare mellanlandade forskarna på det militära flygfältet i Rio Gallegos i södra Argentina för att sedan flyga de sista tre och en halv timmarna över Drakpassagen (sundet mellan Sydamerika och Antarktiska halvön). 11 januari landade teamet på flygfältet vid den argentinska forskningsstationen Marambio.

Morgonen efter lastades all utrustning in i helikoptrar – allt ifrån vetenskapliga instrument som drönare, laserscanner, kameror och en automatisk väderstation till anteckningsböcker och mat som ska räcka till sju personer i flera veckor, tält, kommunikationsutrustning, generator, bränsle, gas och kläder.

En kort flygtur senare landade forskarna på ön Snow Hill. De satte upp sitt fältläger som nu består av två rymliga sovtält och ett tält vardera för förvaring, arbete och matlagning. Och såklart ”badrumstältet” som placerades bakom moränryggen. Det var ett stort ögonblick för forskarna som nu kunde påbörja det arbete som de planerat för under det senaste året.

Fältarbetet startade 12 januari. Dag Avango och Gunnar Almevik ritade en karta över området medan Jonathan Westin arbetade med att laserscanna Nordenskjölds hus, både ut- och invändigt. Dessutom genomfördes fotografering med hjälp av drönare. Tillsammans ska denna data skapa en 3D-modell av de historiska lämningarna.

Under tiden förberedde expeditionsledaren Pablo Fontana installationen av den automatiska väderstationen. Valerie Contissa, teamets konservator, satte upp ett labb i arbetstältet där hon arbetade med artefakterna från Nordenskjöldsexpeditionen.

Kati Lindström dokumenterade allt arbete genom film och ljudupptagningar. Materialet ska utmynna i en film vid namn Melting History.

Hector Manuel, teamets logistikansvariga, har funnits till hands för teamet och bland annat hjälpt till med matlagning.

Läs blogginlägget på Melting History:
Setting Up Camp, Finally! – av Dag Avango