Matblogg från Antarktis

Semmeltider även i Antarktis. Foto: Linda Klasson

Text av: Linda Klasson, kock på DML 2023/24

Linda heter jag och jag jobbar som kock här på Wasa. All mat vi har här fraktas hit med fartyg eller flyg så det gäller att tänka till, inte slösa och tillvarata allt men ändå skämma bort gänget så gott det går.

Matplaneringen är gjord flera månader i förväg, och det är 400 mil till affären. Vattnet hämtar vi med bandvagn och pump i ett hål nere på glaciären. Tanken rymmer cirka 1000 liter men det går snabbt åt till mat och hygien, så även här gäller det att inte slösa.

Det första jag gjorde när jag kom var att sätta i gång med fältmaten. 400 portioner mat skulle lagas, packas och frysas. Skönt ändå, med ett hyggligt stort nedkylningsskåp (balkongen).

Sen fick jag i gång surdeg och groddning så vi har lite färskt att tugga på. Även kimchi gjordes och nu har jag börjat samla på äppelskrutt så vi kan få oss lite bubblig kvass.

Nu rullar dagarna på, yoghurt syras, mjölk och ägg blandas från torrpulver och surdegarna viks. På fredagar äter vi hamburgare. Ibland lyxar vi till det med maten i fält, tex tunnbrödsrullar när vi flyttade en väderstation. Just nu står falukorven i en sous vide och jag ska laga en mexikansk mole till middag.  

Sol i sinne
Hälsningar Linda 

Bröd, tomat, fetaost, röd lök och oliver upplagna på flera mindre tallrikar.
Foto: Linda Klasson
En grill där kött tillagas. I bakgrunden syns de antarktiska vidderna.
Vintergrillning i Antarktis. Foto: Linda Klasson
Pankofriterad mat i en form.
Foto: Linda Klasson
En tallrik med palt, smält smör och röd sylt.
Palt mättar gott. Foto: Linda Klasson
Kakor på en plåt.
Kaka till kaffet. Foto: Linda Klasson

Publiceringsdatum: 01 Feb 2024