Utlysning av konstnärsplats på Canada-Sweden Arctic Ocean Expedition 2025
Den 9 augusti till 19 september genomförs en expedition till Arktis tillsammans med Kanada. Nu utlyser vi en plats på isbrytaren Oden för en bildkonstnär, det innefattar exempelvis målare, filmare och fotografer.
Utlysningen är stängd
Polarforskningssekretariatets konstnärsprogram
Ända sedan människan började resa till polartrakterna har konstnärer varit med som deltagare i expeditioner. Från början handlade det om att arbeta med illustration och dokumentation för att kunna redovisa vad expeditionen hade upplevt.
Polarforskningssekretariatet har fortsatt denna tradition och sedan 1988 har konstnärer erbjudits plats på forskningsexpeditioner till polartrakterna. Under åren har konstnärer från många olika discipliner deltagit. Med olika tekniker och material har de gestaltat sina upplevelser under expeditionen och resultatet har ofta ställt nya frågor och gett nya reflektioner om vår existens, både på det personliga planet och i en vidare bemärkelse: Vilka är vi, vart är vi på väg, hur tar vi hand om vår planet, vad gör vi med djurliv, naturresurser och oss själva?
Konstnären har inte till uppgift att dokumentera expeditionen för Polarforskningssekretariatets räkning, utan disponerar fritt över sin produktion. Med konstnärsprogrammet strävar Polarforskningssekretariatet efter att med hjälp av professionella konstnärers uttryck främja intresset för polarområdena hos en publik som inte bara intresserar sig för forskarnas resultat.
Om expeditionen och geografiskt område
Expeditionen kommer att starta i Longyearbyen på Svalbard den 9 augusti 2025 och pågå till den 19 september då isbrytaren Oden återvänder till Longyearbyen, Svalbard. Under expeditionen kommer Oden utföra forskning tillsammans med den kanadensiska isbrytaren CCGS Louis S. St-Laurent och som konstnär kommer du att ha ditt eget projekt ombord samt förfoga över en egen container där du kan arbeta. Expeditionen kommer att vara fokuserad på ett område markerat på kartan nedan och mycket tid kommer att gå åt till att kartlägga havsbotten med hjälp av Odens multibeam (sonar).
Under expeditionen kommer forskare som är i början av sin karriär att delta i ett forskningsprogram, Programmet kombinerar praktiskt arbete, föreläsningar och stöd för egna forskningsprojekt. Det kommer främst att vara svenska och kanadensiska forskare. Arbetspaketen som forskarna kommer att arbeta med är: geologisk oceanografi, geofysisk kartläggning, meteorologi, oceanografi och marin kemi, primärproduktion och biogeokemiska kretslopp, vattenisotoper samt havsisegenskaper.
Preliminär tidsplan
Avresa 2025-08-09 från Longyearbyen, hemresa senast 2025-09-19 från Longyearbyen.
Ansökningskriterium
Nu utlyser vi en plats på isbrytaren Oden för en bildkonstnär, det innefattar exempelvis målare, filmare och fotografer. Den sökande konstnären ska uppfylla följande kriterier:
- Konstnärlig högskoleutbildning eller motsvarande.
- Verksam i Sverige.
- Deltagande i expeditionen kan endast erbjudas plats efter genomgången medicinsk undersökning efter instruktion av Polarforskningssekretariatet. Detta inkluderar krav på vaccinering mot Covid-19, minst 2 doser.
Arbetsvillkor
- Konstnären har inte till uppgift att dokumentera expeditionen för Polarforskningssekretariatets räkning, utan disponerar fritt över sin produktion.
- Polarforskningssekretariatet står för kostnader beträffande resor, kost och logi i samband med expeditionen och förberedande aktiviteter samt i förekommande fall läkarundersökning, säkerhetsbedömning och tjänstereseförsäkring. Försäkring av konstnärens egen arbetsutrustning ingår inte.
- Inga arvoden eller löner till konstnärer och forskare betalas ut av Polarforskningssekretariatet. En plats ombord på en expedition har ett mycket högt ekonomiskt värde i sig.
- Konstnären ges arbetsutrymme ombord på isbrytaren Oden dvs. i en arbetscontainer med tillgång till Odens lokala nätverk, el och arbetsbänkyta.
- Ersättning för arbetsutrustning utgår ej.
- Kommunikationen till och från expeditionen är begränsad men det går att skicka e-post och i viss mån mindre datafiler.
Ansökan
Vi vill att din ansökan innehåller:
- En beskrivning av dig själv och tidigare erfarenheter som kan vara relevanta.
- En beskrivning av det projekt du vill arbeta med under expeditionen.
- En beskrivning av ditt arbetssätt.
- Hur du planerar att sprida din konst till omvärlden.
- Bevis på examen från Konsthögskola eller motsvarande meriter.
Arbetsprover
Vi tar emot arbetsprover i digital form; exempelvis skisser, bilder av målningar, fotografier, video och annat som kan vara av intresse för urvalsprocessen. Det går även bra att använda sig av länkar i stället för att skicka digitala filer.
Utlysningen är stängd
Bedömning och beslut
De inkomna ansökningarna bedöms av en jury som består av personer med koppling till konstvärlden. Juryns utlåtande är starkt vägledande för sekretariatet, som fattar det formella beslutet om konstnärens deltagande. Beslut tas preliminärt i slutet av januari 2025 och meddelas till alla sökande via e-post.
Frågor?
Om du har frågor om utlysningen kan du ringa Polarforskningssekretariatet på 070-550 23 93 eller skicka e-post till office@polar.se