Pressmeddelande: Isbrytaren Oden först att samla data från den outforskade Victoriafjorden i norra Grönland

Isbrytaren Oden utanför Stephenson Island på väg in i Victoriafjorden i norra Grönland. Foto: Martin Jakobsson

Just nu pågår expeditionen GEOEO North of Greenland 2024 med den svenska statsisbrytaren Oden. Ett stort mål uppnåddes när fartyget blev det första att nå den avlägsna Victoriafjorden på norra Grönland.

Eftersom Victoriafjordens havsbotten är helt okänd så kartlägger Oden systematiskt vägen in i fjorden med hjälp av sitt avancerade ekolodssystem, samtidigt som den bryter igenom isen. På vägen till fjorden mötte Oden tung is i Lincolnhavet, men tack vare besättningens erfarenhet från tidigare polarexpeditioner lyckades de nå detta viktiga mål.

Expeditionen, som organiseras av Polarforskningssekretariatet, står fortfarande inför betydande utmaningar i Victoriafjorden i form av stora isberg som är rester av den kollapsade flytande istungan från C.H. Ostenfeldglaciären. Nu påbörjas insamlingen av data inom flera vetenskapliga projekt:

1. Varmare Atlantvatten: Forskarna ska från fysiska oceanografiska mätningar studera om varmare vatten med ursprung i Atlanten kommer in i fjorden. Detta kan potentiellt påverka den marina smältningen av C.H. Ostenfeldglaciären.

2. Inlandsisen i norra Grönland: Avbildning av strukturen för C.H. Ostenfeldglaciären och dess nyligen kollapsade istunga genom att använda radioekolodning. Sedimentkärnor kommer också att hämtas för att studera den långsiktiga utvecklingen av norra Grönlands inlandsis.

3. Autonoma fordon för att studera smältprocesser: Undersöka smältprocesser nära iskanten med hjälp av en serie små autonoma yt- och undervattensfarkoster, i områden där det är för farligt att använda bemannade fartyg.

4. Klimatstudier: Samla in prover av drivved och buskar för årsringsanalyser för att sätta regionala klimatförändringar i en global kontext.

5. Människans påverkan på ekosystemen: sedimentkärnor från sjöbottnar samt djurlämningar för att genetiskt studera effekterna av den första ankomsten av människor till denna avlägsna region.

6. Kolutbyte och näringsdynamik: Mätning av gasflöden över gränsytan mellan havet och atmosfären för att undersöka om Victoriafjorden fungerar som en sänka eller källa för koldioxid och metan. Kartläggning av fördelningen av viktiga näringsämnen för liv i havet som reglerar kolutbytet.

7. Geologisk kartläggning: Geologisk kartläggning, bergprovtagning och avbildning av djupa strukturer i jordskorpan för att förstå den geologiska utvecklingen av regionen och dess inverkan på glaciala processer.

– Expeditionen GEOEO North of Greenland 2024 kommer avsevärt att förbättra vår förståelse av detta avlägsna och glest utforskade område, med potentiella konsekvenser för globala klimatstudier, framtida havsnivåhöjning och vår allmänna kunskap om den arktiska miljön, säger de vetenskapliga ledarna Martin Jakobsson och Nina Kirchner, professorer vid Stockholms universitet.

De svenska forskarna finansieras av Vetenskapsrådet (VR), Formas – ett forskningsråd för hållbar utveckling, Europeiska forskningsrådet samt Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, medan USA:s deltagande i programmet finansieras av U.S. National Oceanographic and Atmospheric Agency’s Office of Ocean Exploration. GEOEO North of Greenland 2024 har också valts ut som Explorers Club Flag (#35) och Rolex Expedition. Att kartlägga denna avlägsna havsgräns bidrar till Nippon Foundation-GEBCO-Seabed 2030-project, med målet att ha kartlagt alla hav senast 2030.

Publiceringsdatum: 26 Aug 2024