Fältkurs inför Antarktisexpedition 2023/24

Skoterkörning på Torneträsk. Foto: Håkan Grudd

Att skapa teamkänsla och förbereda deltagarna för miljön i Antarktis är viktiga delar av Polarforskningssekretariatets fältkurser. I mars 2023 fick deltagarna träna på uteliv i kall miljö genom att tillsammans sätta upp ett fältläger och övernatta utomhus i tält och ark.

En expedition till Antarktis består av en eller flera forskargrupper samt ett antal personer som har till uppgift att stötta forskarna i fält. I årets fältkurs deltog 12 personer med olika roller: expeditionsledare, stationschef, tekniker, köksmästare, läkare och forskare. Fältkursen ska ge deltagarna en inblick i de olika gruppernas planering och arbetssätt men det viktigaste är att öva på olika moment och färdigheter som krävs för att åka på expedition.

I årets expedition DML 2023/24 medverkar tre forskare från Stockholms universitet som kommer att arbeta mycket i fält. Under kursen fick forskarna träna på att hantera en skoter och att transportera de arkar som används för övernattning. Därför är det även viktigt att ha kunskap om att färdas på glaciärer, att kunna hitta upp en kollega ur en glaciärspricka samt grundläggande medicinska färdigheter.

Publiceringsdatum: 03 Apr 2023