Stationen är öppnad

DML 2022/23. Teamet består av: Jennie Wikström, Ola Eriksson, Stefan Gunnarsson, Johan Nilsson och Svante Zachrisson.

Antarktis, 19 december 2022

Vi har kommit fram till Wasa och säsongen har startat!

Från att vi lämnade hotellet i Kapstaden tog det knappt tolv timmar innan vi var framme vid forskningsstationen. Resan gick oerhört smidigt, även om vi anlände först klockan två på morgonen. Då tog vi hand om vårt gods och packade undan mat och annat. Vädret var strålande och vi kunde lämna viss del av godset utomhus. Vi höll i gång till sju på morgonen innan vi kände oss tillräckligt klara för att krypa till sängs. Första natten hade vi ingen värme men det var helt okej. Vi sov gott några timmar och steg upp redan klockan tio eftersom vi ville komma i takt med tiden.

Den första dagen blev rätt lång. Vi hade mycket att packa upp och mycket att göra kring uppstarten av stationen. Vi jobbade på bra och fick i gång två bandvagnar, två skotrar och generator/el. Vi hämtade vatten, startade gasolen, fixade toaletten och installerade internetsatellit och satellittelefon med mera. Middagen var redo först vid 21 på kvällen. Jennie lagade säsongens första måltider, mycket gott! När vi hade ätit var vi rejält trötta och kröp rätt snabbt till kojs.

Dagen efter kollade vi väderrapporten och fick se att ett utlovat oväder var på ingång. Vi förberedde oss för inomhusjobb och såg till att vi hade allt vi behövde inne på stationen innan stormen skulle komma, till exempel vatten och mat.

I dag den 19 december är det storm ute. Vi jobbar inomhus med att laga tältstänger, fixa ventilationssystemet, byta bastuaggregat och montera upp en skärm/tv. Jennie lagar mat och bakar bröd. Det ser ut som att stormen ska fortsätta ett par dagar till. Vi planerar att gå igenom det kommande garagebygget och de olika momenten: hur de ska utföras samt identifiera risker och tänka ut smarta lösningar. Vi kommer också gå igenom glaciärsäkerhet/repträning inför praktiska utomhusövningar när vädret blir bättre.

Inga större överraskningar än så länge, allt har flutit på bra.

Hälsningar Ola och mina duktiga kollegor: Svante, Stefan, Jennie och Johan

Publiceringsdatum: 19 Dec 2022