Maria Samuelsson summerar karantänveckan

Maria Samuelsson är Polarforskningssekretariatet expeditionskoordinator och har arbetat med Synpotic Arctic Survey sedan 2019. Foto: Privat

Det är torsdag kväll, dag 7 i vår karantäntillvaro i Malmö. Fönstret är öppet och måsarna skriar över hustaken i den ljumma kvällen. Det är inte utan att man längtar till Oden och havet. Men, på lördag är det äntligen dags! Då lämnar vi hotellet i bussar som ska ta oss till Råå där Odens räddningsbåtar väntar för att transportera oss ut till henne. Hon ligger där, en bit ut, för ankar.

Dagarna i karantän har varit fyllda med förberedelser och tiden har faktiskt gått riktigt fort. Varje dag har vi setts på videomöten, pratat, kollat så alla har det bra, lyssnat på intressanta presentationer om den kommande forskningen ombord, planerat isarbete, diskuterat hur fiskeprojektet ska genomföras på bästa sätt + mycket mer. Vi har även roat oss med Arktis-quiz på kvällen som forskaren Flor så fint organiserade. Tillsammans med otaliga telefonsamtal och sms-växlingar med bröder och systrar i karantän och med familjen hemma så har dagarna rusat.

Jag har arbetat med att planera denna expedition, Synoptic Arctic Survey, ända sen första dagen i augusti 2019 då jag började på Polarforskningssekretariatet. Det var en enorm besvikelse i mars förra året då vi fick ta beslutat att skjuta upp SAS 2020. Men, så här i efterhand inser jag att det även gav en särskild möjlighet att planera en ännu bättre expedition. Nu ser jag verkligen fram emot att, tillsammans med alla fantastiska människor som jag lärt känna under den här tiden, ge mig av med Oden till nordligare breddgrader för att få vara en liten del i en framgångsrik forskningsexpedition.

Av: Maria Samuelsson

Publiceringsdatum: 23 Jul 2021