Halvvägs genom expeditionen
Norra ishavet, 23 augusti (N88°32,7 W128°03,7)
Söndag kväll och snön yr runt Oden. Det blåser 10 m/s och temperaturen ligger på -2°C. Det har gått några dagar sedan vi besökte Nordpolen och nu har vi fortsatt expeditionen till mer outforskade områden i den Arktiska oceanen.
Stämningen ombord är mycket god och det är ett fantastiskt gäng forskare, besättning och ”polarare” (vi från sekretariatet) som får vara en del av Synoptic Arctic Survey ombord på forskningsisbrytaren Oden.
Forskningsprogrammet denna gång är smått unikt med en stor bredd på forskningsfrågorna och många olika forskningsmetoder, där en del provas för första gången.
Vi har nu nått halvvägs genom expeditionen och rutinerna börjar sätta sig. De senaste dagarna har vi gjort mycket provtagning på is, både direkt från Oden och med helikopter, och många håvar och CTD:er har sänkts ner i djupet.
Sedimentet som togs upp med bottenhuggaren för ett par dagar sedan håller fortfarande forskarna sysselsatta och fiske bedrivs inte bara med håv utan även med hjälp av pilkmaskin. Skulle någon hellre vilja fiska mer traditionellt så finns det vanliga fiskespön som alla kan använda direkt från fartyget.
Janina forskar bland annat på arktiska virus och hade hittills provtagit smältvattenpölar och öppet vatten från isen. Nu har hon även upptäckt att Odens så kallade fallrep kan användas som plattform för provtagning av ytvattenfilmen. Med hjälp av en glasskiva som doppas i vattnet får man upp det tunna översta lagret som sedan kan analyseras med avseende på virusförekomst.
I morgon väntar en ny fullspäckad forskningsdag innan vi fortsätter längs det tredje benet på expeditionsrutten, mot punkt E.
Text av: Maria Samuelsson