Tema: EURASIAN ARCTIC C4

På grund av situationen i Ukraina har planeringen av expeditionen EURASIAN ARCTIC C4 2023 med det geografiska område som beskrivs i utlysningen stoppats. Information om eventuella alternativa planer för en IB Oden-expedition för detta tema och tillhörande utlysning kommer senare att publiceras här.

Kopplingar mellan euroasiatiska grundhav och arktiska djupbassänger för klimat-kryosfär-kolkretslopp-miljöföroreningar, EURASIAN ARCTIC C4. Temat utvecklas inom ramen för Polarforskningsprocessen, sekretariatets stöd på programnivå, för att uppmuntra samarbete mellan vetenskapliga discipliner och även med policysfären. Temat beräknas pågå mellan 2021 till 2025.

Eurasian Arctic C4 bygger på resultaten från internationella forskningsexpeditioner och forskningsprogram under det senaste decenniet som International Siberian Shelf Study (ISSS) och den svensk-rysk-amerikanska SWERUS-C3, en forskningsexpedition i Norra ishavet som undersökte sambanden mellan klimat, kryosfär och kol (C3), samt IPCC:s specialrapport Havet och Kryosfären i ett Förändrat Klimat. Temat syftar till att adressera flera stora utmaningar inom klimatförändringar och aktuell forskning i Arktis: funktion, sammanlänkningar och respons från havet, biogeosfären och kryosfärssystemen under nuvarande och historiska klimatförändringar. Förutom expeditionen med IB Oden omfattar temat ett flertal landbaserade komponenter som fjärranalys, atmosfäriska observatorier, databasutveckling, avancerade molekylära/isotopanalyser och olika modelleringsaktiviteter.

Eurasian-Arctic C4 lägger redan från början en stark tonvikt på interaktioner mellan forskare och politiska beslutsfattare med planerade aktiviteter såsom en syntesrapport om observationsbaserade tillstånd för Tipping Points i polarhavet (till exempel kollapsande metanhydrater, allvarlig havsförsurning, minskande havsis, utsläpp av metan), policy briefs, informations- och diskussionsmöten samt bidrag till sessioner och utvärderingar som ska ge underlag till policybeslut för en hållbar utveckling.

Arbetet med teman handlar också om att fältoperationer (samt icke fältgående forskning) binds till storskaliga teman som arbetas fram av forskare tillsammans och i samverkan med Polarforskningssekretariatet. Arbetssättet går under namnet Polarforskningsprocessen

Map of the north-eastern Arctic Ocean with the planned route for the I/B Oden EAC4 expedition (black dashed line).
Karta över nordöstra Norra ishavet med den planerade rutten för I/B Oden och EAC4-expeditionen (svart streckad linje).
System cartoon illustrating key Arctic Ocean cryosphere-climate-carbon-contaminant-circulation components to be addressed by the expedition.
Illustration över viktiga komponenter i Norra ishavets kryosfär-klimat-kol-föroreningar-cirkulation som expeditionen ska ta undersöka.

Kontakt

Vill du ha mer information om EURASIAN ARCTIC C4, vänligen kontakta:

Sandra Engstrand
Forskningssekreterare,
Polarforskningssekretariatet

sandra.engstrand@polar.se,
073-089 13 07

Från vetenskap till politik - att observera, förstå, stärka och ge respons på Norra ishavets brytpunkter

I slutet av april 2021 hölls ett möte på ämnet Från vetenskap till politik: att observera, förstå, stärka och ge respons på Norra ishavets brytpunkter. Mötet var en del av arbetet med temat EURASIAN ARCTIC C4 som sker inom Polarforskningsprocessen.

Kommande utlysning inom temat (stoppad)

Mellan augusti - september 2023 planeras en expedition inom EURASIAN ARCTIC C4 med IB Oden till Euroasiatiska Arktiska Oceanen och Transpolardriften. Tentativa forskningsfrågor för expeditionen inkluderar spridningen från shelfhaven till den inre djupbassängerna av CH4 (CO2 och N2O), organiskt material som kan härledas till permafrost, havsförsurning och föroreningar. Dessutom studeras destabilisering av gashydrater och metanutsläpp utmed kontinentalsluttningarna; effekterna av ökande Atlantifiering och sötvattensutflödena via floderna. En utlysning för deltagande i expeditionen beräknas öppna i slutet av 2021.