Läraren som vill inspirera elever med polarforskning

Cristina Bernárdez, lärare vid Gullmarsgymnasiet i Lysekil, ser expeditionen Canada-Sweden Arctic Ocean 2025 som en chans att ge eleverna en unik inblick i Arktis känsliga ekosystem. Hon blev utvald i den utlysning gällande en lärarplats ombord på isbrytaren Oden som genomfördes av Polarforskningssekretariatet i början av 2025.
Hej Cristina! Kan du berätta lite om dig själv?
– Jag är biolog och kommer ursprungligen från Spanien. Jag har en forskningsbakgrund inom marinbiologi. Jag flyttade till Sverige för nästan 20 år sedan, och de senaste tio åren har jag undervisat på gymnasiet. Idag jobbar jag på Gullmarsgymnasiet i Lysekil, där jag undervisar på en spetsutbildning i marinbiologi. Jag har sambo och två barn, och älskar naturen och hantverk av alla slag.
Vad är det bästa med ditt yrke som lärare?
– Mina elever! Att jobba med unga, motiverade och nyfikna människor är en lyx. Och att få vara med när de lär sig, utvecklas och kliver in i vuxenlivet är väldigt spännande. Dessutom har jag fantastiska kollegor, och som lärare kan man fortsätta lära sig nya saker varje dag!
Vad fick dig att söka lärarplatsen på expeditionen Canada-Sweden Arctic Ocean 2025?
– En expedition till Arktis är en drömresa! När en kompis tipsade mig om annonsen blev jag nyfiken och började genast fundera över hur man som lärare skulle kunna använda en sådan erfarenhet. Jag blev såld direkt.
Vad ser du mest fram emot med expeditionen?
– Så mycket! Först och främst att lära mig om Arktis som ekosystem, förstå sambanden mellan arter och den fysiska miljön, och se hur man undersöker dessa. Jag är nyfiken på alla projekt som ska genomföras under expeditionen och hoppas på att lära mig mycket nytt – allt från provtagningsmetoder till dataanalys. Dessutom ser jag fram emot att uppleva landskapet, tystnaden, ljuset, isen…allt!
Vad hoppas du få ut från expeditionen?
– Främst hoppas jag kunna ge mina elever och kollegor inspiration och en djupare förståelse för polarforskning. Jag hoppas också att mina elever ska kunna göra mindre forskningsprojekt – kanske som gymnasiearbete – med data som vi samlar in under expeditionen. Sen vore det roligt att sprida kunskap om polarforskning utanför min egen skola, via sociala medier, utställningar eller annat material som kan nå många.
Vilket av de sju arbetspaketen intresserar dig mest, och varför?
– Primärproduktion (den process där marina växtplankton använder solljus för att omvandla koldioxid till organiskt material, vilket driver ekosystemet och påverkar kolets kretslopp i Norra ishavet) och akustiken tror jag kommer att vara mest intressant att arbeta med, och kanske lättare att kunna använda senare i min egen undervisning. Men jag är nyfiken på alla paket. Det är fantastiskt att får arbeta nära forskare med så olika expertisområden, och jag kommer att ta varje chans att lära mig så mycket jag kan från samtliga sju arbetspaket.
Hur planerar du att dela med dig av erfarenheterna från expeditionen till eleverna?
– Jag kommer att ta med mig några frågeställningar som mina elever är nyfikna på. Under resan ska jag försöka samla data som eleverna sedan kan analysera för att få svar på sina frågor. Jag tänker också skriva någon form av dagbok online, så att eleverna kan följa var vi är och vad vi gör ”i realtid”. Efter expeditionen hoppas jag kunna utveckla material som kan användas i undervisningen av andra lärare eller på olika gymnasieskolor.
Hur förbereder du dig mentalt och fysiskt inför expeditionen?
– Jag har börjat läsa om Arktis, tidigare expeditioner och tittar på dokumentärer om Nordpolen. Man vill veta så mycket som möjligt innan man själv upplever miljön. Fysiskt gör jag inte så mycket annorlunda än tidigare: jag promenerar, tränar yoga och försöker hålla mig frisk.
Vad tror du blir mest utmanande?
– Det är klart att det är en extrem miljö, men jag känner mig inte särskilt orolig över den fysiska eller psykologiska utmaningen. Jag tror att den största utmaningen blir att vara långt ifrån familjen i 40 dagar och inte kunna kommunicera med dem när som helst.
Vad vill du absolut inte missa i din packning?
– En bra bok och en stickning - ifall jag hinner ta en paus trots den fascinerande miljön och allt arbete!
Något du vill tillägga?
– Jag tycker det är ett fantastiskt initiativ att ha en lärare och en konstnär ombord en polarexpedition, och att jag hoppas kunna bidra med att sprida medvetenhet om polarmiljön.
Expeditionen Canada-Sweden Arctic Ocean 2025 pågår mellan 9 augusti och 19 september. Du kan läsa mer om den här.