Fältkurs i Abisko förbereder forskare inför Antarktisexpedition

Fältkurs i Abisko - deltagarna tränar på glaciärsäkerhet med rep. Foto: Håkan Grudd.

Den 24–28 mars genomfördes en fältkurs i Abisko för totalt 21 deltagare inför den kommande Antarktisexpeditionen iQ2300. Expeditionen syftar till att studera hur smältande inlandsisar i östra Antarktis kan påverka havsnivåerna i framtiden.

Ola Fredin, professor vid NTNU i Norge, leder ett av fem olika forskningsprojekt under expeditionen.

– Projektet handlar om att bättre förstå hur Riiser-Larsen-isshelfen interagerar med havet. Tillsammans med ett annat projekt studerar vi hur mycket isshelfen smälter underifrån på grund av det relativt varma havsvattnet. Det är en process som vi fortfarande vet väldigt lite om, säger Ola Fredin.

Under kursen tränade deltagarna på säkerhet i fält, första hjälpen, glaciärsäkerhet med repteknik, skotersäkerhet, navigation och kommunikation. Deltagarna kunde även ha värdefulla diskussioner och använda satellitbilder för att planera säkra rutter över isen.

– Vi fick möjlighet att diskutera både vetenskapliga frågeställningar och praktiska logistikutmaningar, som transport av instrument och material, säger Ola Fredin.

Ninis Rosqvist, professor i naturgeografi vid Stockholms universitet, leder ett annat forskningsprojekt inom expeditionen, med fokus på snöackumulation på inlandsisen.

– Vi ska undersöka hur mängden snö som samlas i Riiser-Larsen-området förändras över tid när klimatet blir varmare. Informationen är viktig för att kunna beräkna Antarktis bidrag till havsnivåhöjningen, berättar Ninis Rosqvist.

Hon betonar också vikten av fysiska möten under kursen:

– Många av oss hade inte träffats tidigare, så det var oerhört värdefullt att diskutera potentiella riskscenarier och detaljerad logistikplanering tillsammans.

Träning i första hjälpen
Träning i första hjälpen. Foto: Håkan Grudd.
Träning på glaciärsäkerhet med rep
Träning på glaciärsäkerhet med rep. Foto: Håkan Grudd.