Nytt forskningscenter fokuserar på Arktis och Antarktis
Den 6 november i Kiruna etablerades Swedish Centre for the Arctic and Antarctic, en samarbetsorganisation mellan Luleå tekniska universitet, Umeå universitet och Polarforskningssekretariatet. Centret kommer att koordinera nationella och internationella aktiviteter som stärker svensk forskning och utbildning inom frågor som rör polarområdena.
– Det finns flera forskare vid svenska universitet som är världsledande inom polarforskning. Idag är dessa kompetenser utspridda i olika forskningsmiljöer. Swedish Centre for the Arctic and Antarctic kan utgöra ett nav som samlar den svenska forskningskompetensen gällande olika projekt och aktiviteter. Vi välkomnar andra svenska universitet som bedriver polarforskning in i samarbetet, säger Katarina Gårdfeldt, direktör för Polarforskningssekretariatet.
Arktis – en geopolitisk hotspot
Klimatförändringarna sker upp till fyra gånger snabbare i polarområdena än i resten av världen. Den accelererande isavsmältningen medför dessutom att uppvärmningen påskyndas i andra delar av världen. Den globala efterfrågan på råvaror ökar, inte minst sådana som krävs för att möjliggöra den gröna omställningen. Många av dessa finns i Arktis, och efterfrågan på råvaror i Arktis förstärker målkonflikter om markanvändning, vilka har djupa historiska rötter. Samtidigt har ett nytt säkerhetspolitiskt läge uppstått i den geostrategiskt viktiga Arktiska regionen, till följd av militär upprustning efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, och stater som utmanar etablerade institutioner för regionen.
Samlar svensk forskning
De utmaningar som dessa globala förändringsprocesser ger upphov till i Arktis och Antarktis har skapat stora behov av mång- och tvärvetenskaplig forskning. Det ligger därför i Sveriges intresse att stärka sin närvaro och att öka forskningsinsatserna i polarområdena. Som svar på detta behov gör Sveriges två nordligaste universitet, Luleå tekniska universitet och Umeå universitet, nu gemensam sak genom att kombinera sina respektive centrum för forskning i Arktis och Antarktis i den gemensamma organisationen Swedish Centre for the Arctic and Antarctic.
Den tredje partnern i samarbetet är Polarforskningssekretariatet, den myndighet som ansvarar för forskningsinfrastrukturen på isbrytaren Oden (fartyget ägs och opereras av Sjöfartsverket), Abisko naturvetenskapliga station samt forskningsstationerna Wasa och Svea i Antarktis. Sekretariatet planerar och genomför även expeditioner till Arktis och Antarktis.
Kompletterande styrkor
Våra universitet har till uppgift att forska och utbilda. Polarforskningssekretariatets uppdrag handlar bland annat om att planera och genomföra forskningsexpeditioner, ansvara för infrastruktur samt att bistå med expertis i internationella sammanhang. Genom att samverka inom en gemensam organisation kan våra organisationer, med sina kompletterande styrkor, lättare koordinera och skapa synergier som stärker svensk polarforskning. Swedish Centre for the Arctic and Antarctic kommer exempelvis att spela en viktig roll i förberedelserna inför att Sverige tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet 2027–29 samt International Polar Year 2032–33.
– Vi vill bidra till att svensk polarforskning når ut och nyttiggörs i internationella samarbeten, men även på nationell nivå. Vi kan också bidra till att initiera och stödja forskningsinsatser som rör de stora globala utmaningarna. Centret kan tjäna som hävstång för att hjälpa forskare att få finansiering för sina projekt, säger Dag Avango, som är föreståndare för Centrum för Arktis och Antarktis vid Luleå tekniska universitet.
Samarbeten utanför akademin
Swedish Centre for the Arctic and Antarctic har som mål att engagera intressenter och allmänheten för att öka kunskapen om polarområdena. Årligen kommer Centrets ”Forum for the Arctic and Antarctic” att fungera som en plattform för att skapa en dialog med intressenter om viktiga frågor, såsom den gröna omställningen, säkerhet och hållbarhetsfrågor. Det första forumet, som hölls förra veckan, etablerade Centret som en regional partner. Förutom att skapa starka resultat med drivkraft från intressenter erbjuder Centrets lokaler vid våra universitet och vid Polarforskningssekretariatets forskningsstation i Abisko möjligheter till samskapande och samproduktion av ny kunskap tillsammans med aktörer i Arktis.
– Centret handlar om samverkan på de platser där forskning kan gagna samhället. Vi kommer att samskapa och tillämpa ny forskning tillsammans med intressenter över hela Arktis, inklusive kommuner, regioner, myndigheter och företag. Organisationer i civilsamhället, representanter för urfolk, minoriteter och andra i lokalsamhället är nyckelintressenter för att möjliggöra en rättvis grön omställning i norr, säger Keith Larson, direktör för Arktiskt centrum vid Umeå universitet.