Forskningsexpeditionen har nått iskanten i Norra ishavet

Isbrytaren Oden ankrade utanför Longyearbyen på Svalbard. Foto: Åsa Lindgren

Norra ishavet, position: N79°45,4’ E004°41,4’

Efter all planering var det dags att påbörja expeditionen ARTofMELT 2023!

Isbrytaren Oden lämnade Helsingborg den 28 april och nådde Longyearbyen på Svalbard den 5 maj. Forskarna klev ombord den 7 maj genom att bli upphämtade av Odens små båtar.

En av de amerikanska forskarnas bagage som innehöll ett viktigt mätinstrument hade kommit bort på flyget, men kunde spåras till Amsterdams flygplats Schiphol. Efter många telefonsamtal kunde bagaget flygas via Oslo och sen till Longyearbyen. Det var med stor glädje väskan kunde hämtas upp strax innan Odens avgång mot nordligare breddgrader.

Glad kvinna står i en gul båt och håller i en blå väska.
Forskaren Jessie Creamean från Colorado State University, USA, hämtar det allra sista bagaget. Foto: Åsa Lindgren

I början av en expedition pågår febril aktivitet med att få i gång alla mätinstrument, bygga ihop utrustning samt gå igenom riskanalyser och rutiner för alla moment som ska utföras under expeditionen.

 

Redan första dygnet påträffade vi den första isen och den blev snabbt ganska svår att bryta även för Oden eftersom det är mycket vallar och ryggar på isen.

Två personer står med ryggen vänd mot kameran. På jackan står det Swedish Polar Research.
Säkerhetsgenomgång av helikoptern med Polarforskningssekretariatets personal. Foto: Åsa Lindgren

Forskningsprogrammet är igång och en av de första aktiviteterna var att flyga den så kallade Helipoden som ett forskningsteam från Braunschweig tekniska universitet i Tyskland har tagit med sig. Helipoden hängs under helikoptern och kan då mäta många olika parametrar med hjälp av sensorer som sitter monterade på instrumentet.

 

Åsa Lindgren, expeditionskoordinator på Polarforskningssekretariatet

Publiceringsdatum: 10 Maj 2023