Dubbel fartygsoperation avslutade SWERVE:s CTD-workshop

R/V Svea och R/V Skagerak. Foto: Filip Stedt

Två forskningsfartyg sida vid sida till havs är en ovanlig syn – men på fredagen gjorde R/V Svea och R/V Skagerak gemensam sak då SWERVE:s workshopserie om CTD-profilering avslutades med en korskalibrering i Danafjorden utanför Göteborg.

– Vi står inför liknande utmaningar, och därför är det otroligt värdefullt att mötas och dela erfarenheter. Det blir mer givande att göra något praktiskt tillsammans. Jag tycker också det är väldigt intressant att besöka andra fartyg och se hur de har löst olika utmaningar rent tekniskt.

Det säger IT-tekniker Martin Jansson vid Polarforskningssekretariatet. Han är en av de 17 deltagarna som tillbringat dagen ombord på SLU:s R/V Svea och Göteborgs universitets R/V Skagerak, då den nationella infrastrukturen SWERVE för tredje gången anordnat en workshop om CTD (Conductivity, Temperature and Depth).

Nya kontakter och användbar kunskap

Under dagen fick deltagarna tillämpa sina kunskaper vad gäller att utföra mätningar i fält, analysera data från båda fartygen tillsammans med experter från SMHI, samt diskutera dataanalysens betydelse för marin forskning och övervakning.

En central del var den framgångsrika korskalibreringen mellan Svea och Skagerak, för att säkerställa att utrustningen ombord fungerar optimalt och data från båda fartygen är jämförbar och tillförlitlig.

Flera av de medverkande menar att den här typen av kunskapsutbyte behövs, och att det är något där den marina infrastrukturen SWERVE kan spela en viktig roll framöver.

–  Att ge deltagare möjlighet att utveckla sina kunskaper och träffa personer med liknande arbetsuppgifter hos andra organisationer är två av anledningarna till att SWERVE håller dessa workshops. Jag ser fram emot att komma igång med ytterligare workshops under 2025, säger fartygskoordinator Björn Lindell från SLU.

Marina tekniker - se hit!

SWERVE arbetar nu med att identifiera vilket ämne marina tekniker är mest intresserade av för nästa serie med workshops. Den som är intresserad att påverka ämnesvalet kan fylla i sina preferenser via denna länk.

Om Swerve

SWERVE (Swedish Research Vessel Infrastructure for Marine Research) är en nationell infrastruktur som finansieras av Vetenskapsrådet (VR). Målet med SWERVE är att förbättra tillgängligheten till fartyg, utrustning, teknisk expertis och data för det svenska, marina forskningssamhället. 

SWERVE består av ett konsortium med Polarforskningssekretariatet, Sveriges geologiska undersökning (SGU), SMHI, Stockholms universitet, Umeå universitet och Göteborgs universitet. Tillsammans har dessa organisationer tillgång till sex avancerade forskningsfartyg - R/V Svea, R/V Electra, S/V Ocean Surveyor, KBV 181, I/B Oden och R/V Skagerak, samt infrastruktur för datahantering och stöd via Nationellt Oceanografiskt DataCenter.

Läs mer på SWERVE:s webb

Publiceringsdatum: 22 Jan 2025