Meteorolog och helikoptersamordnare på polarexpedition
2024-09-08
På alla polarexpeditioner som går till Arktis där vi har med oss helikoptrar behövs stödfunktionen meteorolog/helikoptersamordnare för planering och genomförande av forskning. Vi som arbetar ombord på denna expedition är tillfälligt anställda av Polarforskningssekretariatet och är tjänstlediga från vårt ordinarie arbete i Försvarsmakten.
Dagligen producerar vi väderunderlag dels för fartygets behov (vindar, vågor, sikt och isförhållanden) och dels flygväderprognos till helikopterbesättningen (molnbas, sikt, nederbörd, vind, områdesväder och isbildning). Som helikoptersamordnare ingår vi i arbetslaget på Bryggan och agerar flygledare för helikopterverksamheten. Vi har kontakt med helikoptrarna när de är ute och flyger eller på landstation/isstation och samordnar den verksamhet som krävs vid start och landning på Oden.
Att jobba som meteorolog i arktisk miljö är utvecklande och lärorikt på många sätt. Dels är de meteorologiska och geografiska förutsättningarna med utbredda isområden, glaciärer och högalpin terräng något som skapar andra prognosproblem än hemma i Skandinavien. Dels är underlaget vi arbetar med för att göra våra prognoser mer begränsat än det vi har tillgång till normalt, både vad gäller observationsdata och modelldata.
Vädret som vi har haft under den här expeditionen har varit varierande med snöfall, underkyld dimma, solskensdagar och vindar med stormstyrkor. Hittills har temperaturen legat mellan -7 och +5 grader. Idag snöar det ymnigt och blåser friskt, och häromdagen nådde maxvinden upp till hela 29 m/s. Då håller man sig gärna inomhus!
Text av Sara & Emilie, expeditionsmeteorologer