Grönländska myskoxar

Gummibåt som används för att ta sedimentprover vid en av sjöarna nära Victoriafjorden. Foto: Love Dalén.

Victoriafjorden, 82.5 grader nord, 20 augusti 2024

Det har varit en lång resa upp till Victoriafjorden med Oden, tidvis genom flera meter tjock is. Men nu är vi äntligen här! Uppe på land runt om Victoriafjorden finns ett flertal sjöar som utgör en viktig komponent i vårt forskningsprojekt. Vi ska använda en flytande plattform för att ta upp sedimentkärnor från sjöarnas botten, och sedan analysera förhistoriskt DNA från dessa kärnor. Syftet är att undersöka de grönländska myskoxarnas historia, inklusive hur de påverkades när de första människorna anlände till Grönland.

Såhär långt har vi besökt ett antal sjöar för att undersöka hur djupa de är, och därmed om de lämpar sig för sedimentprovtagning. Och vi har hittat en sjö som passar utmärkt för detta, samt flugit ut och byggt ihop vår provtagningsplattform. Tyvärr blåste det för mycket för att ta ett sedimentprov. Men vi har lämnat utrustningen på sjöstranden, och så snart vädret blir mer gynnsamt så flyger vi ut till sjön med helikopter och fortsätter arbetet.

Parallellt med provtagningen av sediment så samlar vi även in förhistoriska ben och tänder från myskoxe, vilka vi kommer använda för att studera myskoxarnas arvsmassa vid olika tidpunkter under de senaste 10 000 åren. Här kan vi få fram information om bland annat myskoxarnas genetiska variation och inavelsgrad. Denna insamling har gått mycket bra, och vi har såhär långt hittat att trettiotal ben och tänder. Vi kommer påbörja DNA-analyserna ombord på Oden, i en särskild laboratoriecontainer som är anpassad för analyser av förhistoriskt DNA. Men hur gamla lämningarna är kommer vi inte veta förrän vi är tillbaka i Sverige och kan göra kol-14-analyser.

Text av Love Dalén, Stockholms universitet

Isbrytaren Oden i norra Grönland.
Isbrytaren Oden i norra Grönland. Foto: Love Dalén.
Ben från myskoxe
Ben från myskoxe. Foto: Love Dalén

Publiceringsdatum: 20 Aug 2024