Fältarbete i Gunnar Andersson-dalen

Gunnar Andersson-dalen, fältarbete under expeditionen North of Greenland 2024. Foto: Åsa Lindgren.

Wulff Land, 2024-08-28

De forskningsprojekt som med hjälp av Oden och våra helikoptrar idag utforskar Gunnar Andersson-dalen har flera olika infallsvinklar. Ett projekt letar efter sjöar som är lämpliga för provtagning av bottensediment för analys av DNA, en annan forskargrupp utgörs av geologer och ytterligare ett projekt letar efter drivved samt samlar in viden för analys av isotoper.

I den enastående vackra dalgången som är uppkallad efter den svenska polarfararen Gunnar Andersson har flera forskningsprojekt haft fältarbete under tiden vi hittills varit i Victoriafjorden. Det är en djup dal på norra delen av halvön Wulff Land vid foten av en glaciär som är uppkallad efter Sven Hedin, det är tydligt att svenska polarfarare haft ett inflytande i området. Gunnar Andersson deltog på tidiga expeditioner till såväl Svalbard som Grönland och var en av deltagarna i Otto Nordenskjölds Antarktisexpedition (1901 – 1903) ombord på fartyget "Antarctic".

Gunnar Andersson har förutom dalen på Grönland även en ö i Antarktis uppkallad efter sig, Andersson Island. Så småningom blev han dock mer och mer intresserad av Kina och fick smeknamnet Kina-Gunnar då han anställdes av den kinesiska regeringen för malmgeologiska undersökningar. År 2018 släpptes boken "Polarforskaren som strandade i Kina" av sinologen och vetenskapshistorikern Jan Romgard som beskriver hur Johan Gunnar Andersson och en grupp fältforskare från Sverige och Kina kom att delta i en av de mest rafflande men okända kapplöpningarna i vetenskapshistorien.

Text av Åsa Lindgren, expeditionskoordinator

Publiceringsdatum: 28 Aug 2024