Första gruppen har landat i Antarktis
Nu har expedition DML 2023/24 startat på allvar.
På första advent, söndagen den 3 december, påbörjade första teamet sin resa till den svenska Antarktisstationen Wasa. Ledare för gruppen på fem personer är Ola Eriksson. Med sig har han expeditionens läkare Karna Johansson, kökschef Linda Klasson samt de två fältteknikerna Anders Hedlund och Andreas Bergström.
De lämnade ett kallt och vintrigt Sverige och landade dagen efter i ett soligt och somrigt Kapstaden. Planen var att fortsätta resan till Antarktis två dagar senare men på grund av ett oväder som håller på att dra in i västra Dronning Maud Land, den del av Antarktis där Wasa ligger, så blev avfärden tidigarelagd med en förhoppning att hinna före stormen.
Så i stället för att njuta av ett par dagars sommarvärme i Kapstaden fick dagen ägnas åt en snabb lunch, incheckning på hotellet, noggrann invägning av passagerare och bagage, överlämning av bagage samt säkerhetsgenomgång med flygoperatören.
Dagen avslutades med en tidig middag följt av några timmars sömn. Klockan 01:30 lokal tid var det dags för transfer till flygplatsen och 04:25 lyfte planet, en Airbus 340 med 68 personer ombord. De flesta av passagerarna är turister som gör ett kort besök på kontinenten.
En landningsbana på inlandsis
Flyget till Antarktis sker idag med helt vanliga passagerarplan. Flygtiden mellan Kapstaden i sydligaste Afrika och den Antarktiska kontinenten är cirka fem timmar. Planet landar på inlandsisen. Underlaget på landningsbanorna består av is men där ytan preparerats så att den är minst lika slät och hård som på ett vanligt flygfält. Vid landning står brandbil, plogbilar, pistmaskiner och tankfordon och väntar, så rent flygtekniskt kan det jämföras med att landa på något av flygfälten i nordligaste Sverige vintertid. Intrycket när man kliver ut ur flygplanet är dramatiskt, med den enorma inlandsisen och en sol som står högt på himlen, och stannar långt över horisonten i 24 timmar.
Under expedition DML 2023/24 kommer vi använda oss av två olika flygfält som båda ligger i Dronning Maud Land. Första gruppen flyger till Wolf's Fang Runway med en privat operatör. Den andra gruppen som reser i mitten av december flyger via den norska stationen Troll.
Vår första grupp har alltså landat vid Wolf's Fang Runway idag på förmiddagen tisdag 5 december i gnistrande vit snö, fem minusgrader, vind runt 10 m/s och blå himmel. Stormen är dock i antågande så nu får de vänta några dagar innan de kan resa vidare med ett mindre tvåmotorigt propellerplan (Twin Otter) som har skidor i stället för hjul och som kommer landa på ett opreparerat snöfält vid den svenska forskningsstationen Wasa.
Text: Håkan Grudd