MARA – Moveable Atmospheric Radar for Antarctica

Två svenska forskare ingår i det finska Antarktisprogrammet FINNARP och reser till stationen Aboa för att under sju veckor i december och januari arbeta inom det atmosfärfysiska projektet MARA (Moveable Atmospheric Radar for Antarctica).

Inom projektet ska mätningar av aerosoler utföras med hjälp av en atmosfärradar. Syftet är att öka förståelsen för aerosolprocesser och vågor i den mellersta atmosfären och att jämföra aerosoler i troposfären över Antarktis med troposfären över Arktis. Forskningen kan också öka kunskapen om meteorologiska störningar i området kring den svenska stationen Wasa, där tidigare studier har genomförts, som även andra forskningsstationer kan dra nytta av. Efter denna säsong ska radarn flyttas till en annan plats i Antarktis, för jämförande studier. Planen är att MARA under de närmaste åren ska vara placerad vid den norska stationen Troll.

Den finska forskningsstationen Aboa byggdes på Vestfjella i Dronning Maud Land 1988/89. Stationen är belägen 73°03'S, 13°25'V på nunatakken Basen, 130 km från kusten. I närheten ligger den svenska stationen Wasa som tillsammans med Aboa utgör den så kallade Nordenskiöldbasen. Under 2002/03 byggdes Aboa till och renoverades. Numera kan stationen inkvartera upp till 18 personer. Den består av en huvudbyggnad, två laborationscontainrar och tre containrar avsedda för boende, varav en används för sjukvård. Aboa är endast bemannad under den antarktiska sommaren.

Forskningsledare: Sheila Kirkwood, Institutet för rymdfysik (IRF)

Sidansvarig: Webbredaktör Senast uppdaterad: 2011-09-23

Expeditionsrapporter – Polarforskningssekretariatet

Tiden går

2/1 2011

När vi skrev vår sista rapport från Aboa den 22 december var vi fullt upptagna med radarn och andra mätningar. Vi skrev att jultiden kändes långt borta. Men allt ändrades den 24 december efter 12-tiden. Julstjärnan hängde i fönstret och julgranen väntade med julklappar under. Härligt!

Jul i juli

22/12 2010

Veckorna under midnattsol rinner i väg som sand mellan fingrarna. Stormen i förra veckan var riktigt hård – mer än 35 m/s. Vid den vinden var vi inne på stationen mest hela tiden. Läste mycket. Finnarna brukar spela bordshockey. Nästa dag hade vi bara 20 m/s. Vet ni vad som är svårast i storm? Det är svårt att gå mot vinden men ännu svårare är att gå tillbaka och inte missa stationen.

MARA is started

14/12 2010

After 6 days on Aboa we have started to run MARA radar and ground ozone meassurements.