Heta fossil från kyliga breddgrader

Tidigkambriska stamgruppsbilaterier från Antarktis

En av de stora och ännu obesvarade evolutionära frågeställningarna gäller uppkomsten och släktskapen mellan de första komplexa flercelliga djuren. De dyker upp för mer än 540 miljoner år i den så kallade kambriska explosionen. Det är bland annat oklart om skal uppkommit endast en gång eller om dessa utvecklats oberoende av varandra i flera olika utvecklingslinjer under detta kritiska intervall.

Molekylära data har varit mycket viktiga för förståelsen av de flercelliga djurens släktskap, men vi har fortfarande en djupt bristfällig förståelse för hur de flesta av de 15-30 fyla av bilaterala (tvåsidiga) djur som lever på jorden idag egentligen utvecklats. De fossilrika lager, ofta innehållande märkliga fossila organismer, som hittills är kända från denna kritiska tidpunkt i jordens historia är särskilt väl exponerade i Australien och på Antarktis.

Fossiler
Några av de nya fossilfynden av tommotider som gjorts i Australien. Foto: Lars Holmer/Christian Skovsted

Forskningsgruppen har under ett tiotal år koncentrerat sig på att forska kring de välbevarade kambriska avlagringarna i Australien, men hittills är mycket lite känt och utforskat kring de kambriska avlagringarna i Antarktis. Publicerade preliminära undersökningar visar att dessa utan tvivel är mycket välbevarade och utgör en en outnyttjad källa av viktigt forskningsmaterial.

Det här projektet förväntas leda till en bättre förståelse av denna stora diversifieringshändelse i livets historia på jorden och förhoppningsvis leda till forskningsgenombrott kring de tvåsidiga djurens ursprung - en grupp som även inkluderar oss människor.

Forskningsprojektet genomförs i samarbete med amerikanska National Science Foundation (NSF). Expeditionen utgår från den amerikanska forskningsstationen McMurdo och transporteras med flyg ca 500 km söderut till lokaler i Churchill Mountains där tältläger sätts upp.

Churchill Mountains
Churchill Mountains.

Forskningsledare: Lars Holmer, Uppsala universitet

Tidplan

23 oktober: Anländer Christchurch, Nya Zeeland

26 oktober: Resa Christchurch-McMurdo

8–26 november: Fältarbete i Churchill Mountains

30 november: Resa McMurdo-Christchurch

4 december: Resa Christchurch-Sverige

Sidansvarig: Webbredaktör Senast uppdaterad: 2012-04-04

Expeditionsrapporter – Polarforskningssekretariatet

Tillbaka i Christchurch

1/12 2011

Flyget från McMurdo till Christchurch gick som planerat i går, så äventyret är mer eller mindre avslutat. Här är det sommar. Gröna träd, fåglar och insekter känns nästan overkliga efter en månad på världens kallaste, torraste och mest livlösa kontinent. Det känns som om det kommer att ta ett tag att vänja sig igen – fast snart nog går ju resan till kylan och snön i Sverige igen, så det ska nog ordna sig!

Hemresan börjar

30/11 2011

I dag går flyget som ska ta oss tillbaka till Nya Zeeland och vidare hemåt. Det har varit en mycket givande och intressant månad på Antarktis – en helt ny och omtumlande miljö för oss. Men samtidigt ska det bli skönt att komma tillbaka till en mer gästvänlig miljö – med enkla fenomen som gröna växter! Lyckligtvis kan vi åka hem med ett intressant och omfattande material från ett lyckat fältarbete.

Packning och återlämning av utrustning

29/11 2011

I dag handlade det om att packa ihop material och återlämna utrustning här på McMurdo. Allt måste vara klart före kvällen eftersom flyget till Nya Zeeland (och starten på hemresan) går i morgon. Vårt material skickas i två sändningar.

Tillbaka på McMurdo

28/11 2011

Tillbaka på McMurdo efter tre veckor i fält. Arbetet har varit mycket givande. Vi har samlat in drygt 160 prover för syrabehandling, förutom ett stort antal större fossil (huvudsakligen brachiopoder och trilobiter) och isotopprover från sex olika sektioner genom Shackleton-, Holyoake- och Starshot-formationerna.

Churchill Mountains

18/11 2011

Efter en knapp timmes flygresa befinner vi oss just nu i Churchill Mountains. Vi har börjat vårt arbete och har hittat sektioner som verkar vara ännu äldre än de vi hittat tidigare.

Blåsigt, men många fossilfynd

14/11 2011

Nu har vi jobbat i en dryg vecka här vid Holyoake Range. Arbetet har gått bra och vi har hittat mycket fina prover att jobba vidare med.

Holyoake Range

9/11 2011

Sedan ett par dagar befinner vi oss vid vår första fältlokal. Vårt läger ligger på en mindre glaciär vid Holyoake Range, ungefär två timmar från McMurdo.

Sista dagen på McMurdo

4/11 2011

Sista dagen på McMurdo (om allt vill sig väl…)! Återigen soligt och faktiskt riktigt varmt. Under dagen tog Dylan och en av stationens egna guider med oss i en Hägglunds bandvagn ut till glaciären igen för fler räddningsövningar.

Fortsatta glaciärövningar

3/11 2011

Återigen en solig dag. Perfekt för fortsatta glaciärövningar. Eftersom vårt läger kommer att ligga på en glaciär och eftersom vi kommer att behöva ta oss fram till fältlokalerna över glaciäris behöver vi känna till hur man tar sig fram och hur man räddar en kamrat som fallit i en spricka.

Glaciärklättring

2/11 2011

Packningen är klar inför avresa på lördag och allt, inklusive oss själva, är invägt. Nu återstår alltså bara träning inför glaciärklättring. Vi började lyckligtvis inomhus med att träna knopar och att klättra uppför rep. I morgon är planen att vi ska ut till en riktig glaciär för att öva.

Förberedelser för fältarbete

1/11 2011

Tillbaka på McMurdo har vi tillbringat de två senaste dagarna med förberedelser. Möten med piloter och ansvariga för mat och utrustning på basen. Test av tält, radiokommunikationsutrustning etc. Och packning av både kläder, matvaror, bränsle och fältutrustning. Allt ska vara packat, vägt och dokumenterat senast tre dagar före avresa.

Happy Camper

29/10 2011

Tillbaka efter två dagar i kylan ute på isen. Alla som kommer till McMurdo måste genomgå en grundläggande överlevnadskurs (Happy Camper) med övernattning på isen. Ryktet om att man förväntades övernatta nergrävd i snön visade sig lyckligtvis vara överdrivet. Mycket lärorik upplevelse för oss som snart ska etablera vårt eget tältläger upp i bergen.

Framme i McMurdo

27/10 2011

Äntligen kom vi iväg till isen! Flygningen från Christchurch tog drygt fem timmar och till slut landade vi på isen utanför Rossön där McMurdostationen ligger. Kallt och blåsigt, men ett fantastiskt landskap.

Inställt flyg

26/10 2011

I dag var det alltså meningen att vi skulle komma iväg till McMurdo-basen på Antarktis. Allt var packat. Lämpliga kläder för resan i ett dåligt uppvärmt transportplan var på och vi satt redan i bussen som skulle ta oss till planet när beskedet kom. Flyget skulle bli försenat på grund av vädersituationen.