På plats på Troll

29 november 2011

Precis som planerat kom vi fram till Troll den 16 november. De första dagarna ägnade vi åt att hitta den bästa platsen för att sätta upp våra mindre antenner, så att vi kunde komma igång snabbt. Vi behövde bland annat kontrollera att våra antenner inte stör annan utrustning på Troll innan vi börjar arbetet med det stora antennfältet.

Eftersom en hel del utrustning, inte minst containern som ska fungera som instrumenthus, levereras med båt i slutet av december, så har vi fått låna en mindre container samt el-kabel från Troll. Material till de mindre antennerna samt delar av elektroniken hade vi med oss på flyget från Kapstaden. Andra delar flyttades från Wasa i slutet på förra säsongen och fanns redan här på Troll.

Vår "mini-MARA" kördes igång den 23 november och har samlat mätdata så gott som oavbrutet sedan dess. De första ekona från ismolnen på 10 mils höjd dök upp den 27 november och de blir mer långvariga och starka för varje dag. Tidigare har vi bara lyckats mäta dessa moln vid ett tillfälle i början av säsongen (5 december 2007) och då visade det sig att deras egenskaper skilde sig markant från vad teorin förutser. Därför är det speciellt lyckat att vi i år kan mäta under en längre period ända från säsongens början.

Den tillfälliga containern sätts på plats för "mini-MARA" – antennerna syns i bakgrunden
Den tillfälliga containern sätts på plats för "mini-MARA" – antennerna syns i bakgrunden. Foto: Sheila Kirkwood

Sidansvarig: Webbredaktör Senast uppdaterad: 2011-12-12